Οι Νεάντερνταλ φορούσαν μακιγιάζ!

Την πρώτη απόδειξη ότι οι Νεάντερνταλ φορούσαν μακιγιάζ 50.000 χρόνια πριν, ισχυρίζονται ότι έχουν στα χέρια τους επιστήμονες.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), υποστηρίζει ότι ευρήματα οστράκων που περιέχουν υπολείμματα χρωστικής ουσίας, χρησιμοποιούνταν ως δοχεία για μακιγιάζ των Νεάντερνταλ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα κοχύλια σε δύο αρχαιολογικούς χώρους στην επαρχία Μούρθια της νότιας Ισπανίας.
Η ομάδα υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι του Νεάντερταλ  δεν ήταν βραδύνοες, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, αλλά ικανοί συμβολικής σκέψης.
Ο καθηγητής Ζοάο Ζιλχάο, ο αρχαιολόγος του Πανεπιστήμιου του Μπρίστολ στη Βρετανία που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι ίδιος και η ομάδα του μελέτησαν κοχύλια που χρησιμοποιούνταν ως δοχεία για να αναμειχθούν και να αποθηκευτούν χρωστικές ουσίες.
Ράβδοι χρωστικού μαγγανίου, που χρησιμοποιούνταν ως βαφή σώματος από τους Νεάντερνταλ, έχει ανακαλυφθεί προηγουμένως στην Αφρική.
“Ωστόσο αυτή είναι η πρώτη σίγουρη απόδειξη ότι χρησιμοποιούσαν καλλυντικά”, δήλωσε ο καθηγητής στο BBC. “Η χρήση αυτής της πολύπλοκης συνταγής είναι νέα. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από βαφή του σώματος”.
Στο μίγμα, οι επιστήμονες βρήκαν μια κίτρινη χρωστική ουσία, που ήταν πιθανότητα η βάση του και μια κόκκινη σκόνη αναμεμειγμένη με κηλίδες ενός λαμπερού μαύρου ορυκτού.
Μέχρι στιγμής είχε θεωρηθεί από πολλούς ερευνητές ότι μόνο οι σύγχρονοι άνθρωποι φορούσαν μακιγιάζ για διακοσμητικούς και τελετουργικούς σκοπούς.
Κάποια περίοδο κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, οι Νεάντερταλ και οι άνθρωποι ενδέχεται να συνυπήρχαν. Ωστόσο ο καθηγητής Ζιλχάο εξήγησε ότι τα ευρήματα χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν από αυτήν την “επαφή”.
Παράλληλη έρευνα
Ακόμα μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PNAS, παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και Νεάντερταλ. Η διεθνής ομάδα ερευνητών εξέτασε τα δόντια από το σκελετό ενός ανθρώπινου παιδιού, που ανακαλύφθηκε στην Πορτογαλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Την εποχή εκείνη είχε εκτιμηθεί από ορισμένους επιστήμονες ότι αυτός ο σκελετός, που χρονολογείται στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο – μεταξύ 10.000 και 40.000 χρόνια πριν – θα μπορούσε να είναι διασταύρωση ανθρώπου και Νεάντερταλ.
Η ομάδα όμως απεφάνθη ότι τα δόντια του σκελετού είχαν κοινά χαρακτηριστικά με τους Νεάτερνταλ και όχι με τον σύγχρονο άνθρωπο. Παρόλο που αυτό δεν αποκαθιστά το ερώτημα αν το παιδί ήταν μικτογενές, αποτελεί κάποια ένδειξη ότι “οι άνθρωποι αυτής της Ανώτερη Παλαιολιθική περιόδου δεν είναι απλώς παλαιότερες εκδοχές του σύγχρονου ανθρώπου”.

enet.gr, 15:47 Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ…

Bookmark and Share

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: