Το Ορθόδοξον Άστρο του Δαυίδ σε έναν παράξενο ναό


Στην πόλη του Ναυπλίου και στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, κυβερνήτης της τότε μετεπαναστατικής Ελλάδος.Η εκκλησία ανεγέρθηκε το 1702, στα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας της πόλης, με χορηγία της Ναυπλιακής Αδελφότητος Ορθοδόξων Ελλήνων. Πρόκειται για μονόχωρο ναό με τρούλο.

Πέρα από το καδραρισμένο σήμερα σημείο,όπου καρφώθηκαν κάποιες από τις σφαίρες των Μαυροκορδάτων που έπληξαν θανάσιμα τον Καποδίστρια, ο ναός έκρυβε αρκετές ακόμα εκπλήξεις στα μάτια ενός “ανοιχτομάτη πιστού”.

Ανεξήγητη λοιπόν φαίνεται η επιλογή να διακοσμηθεί το πάτωμα του ναού με την απεικόνιση του Άστρου του Δαυίδ.Το κορυφαίο αυτό Εβραϊκό σύμβολο δεσπόζει σε περίοπτη θέση στο κέντρο σχεδόν του ναού. Στρέφοντας το βλέμμα δεξιά του ιερού, παρατηρεί κανείς τεραστίων διαστάσεων τοιχογραφία με θέμα την πρώτη οικουμενική σύνοδο στην Νίκαια.Ας ειπωθεί ότι για κάποιους οι οικουμενικές σύνοδοι ξεκαθάρισαν την πίστη και επέτυχαν την “ορθοδοξία”, ενώ για άλλους ήταν η απαρχή της τόσο τραγικής απομάκρυνσης των ανθρώπων από τη διδασκαλία του Χριστού.

Το παζλ των παραδόξων ήλθαν να συμπληρώσουν μια φρικιαστική νεκροκεφαλή στην βάση του σταυρού,στην κορυφή του τέμπλου, καθώς επίσης και ένας σταυρός πεταμένος πρόχειρα σε κάτι σαν πατάρι, ακριβώς απέναντι από το τέμπλο…

Bookmark and Share
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: